niedziela, 4 maja 2014

Przepis: Roladki z kurczaka w sosie pomidorowym

Uwielbiam gotować, wpadłam jednak swojego czasu w szał fixów i proszków. Mimo, że wybierałam raczej te, które w składzie nie mają chemii typu glutaminian sodu i tak wzięły mnie wyrzuty sumienia. No bo jak tak? Uczę dzieci gotować a sama dla wygody posługuję się fixami z torebki? Nie ma mowy! Tak też postanowiłam opracować własne "roladki schabowe w sosie pomidorowym" jednak okazało się, że nie mam schabu w zapasach. I tak powstało poniższe:


Roladka z kurczaka podana z kaszą kuk kus 
Roladki z kurczaka w sosie pomidorowym

Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka lub 1 podwójna
ser żółty (po jednym plastrze na roladkę)
szynka (po jednym plasterku na roladkę*)
papryka słodka, sól, pieprz, czosnek w proszku, majeranek**
bazylia, cukier, sól, pieprz
puszka pomidorów
koncentrat pomidorowy

*użyłam większej szybki gotowanej, więc wyszło po pół plasterka dla roladkę
**cały zestaw można zastąpić przyprawą do kurczaka lub przyprawą gyros.


Piersi z kurczaka myjemy, odcinanym pozostałości kości i kawałki tłuszczu, a następnie tniemy na filety (w zależności od wielkości piersi na 2 lub 3 filety). Lekko rozbijamy tłuczkiem każdy filet, następnie układamy na nim plaster szynki i plaster sera, zawijamy w ciasną roladkę i spinamy wykałaczkami. Posypujemy słodką papryką, solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, rozgrzewamy i podsmażamy roladki tak, by wewnętrzna część mięsa się zamknęła (babcia uczyła, że dzięki temu mięso się potem aż tak nie wysuszy). Przekładamy roladki do naczynia żaroodpornego. Do miski wlewamy pomidory, dodajemy łyżkę koncentratu, bazylię, pieprz, sól i cukier (czubatą łyżeczkę na jedną puszkę, by pomidory nie były kwaśne) i miksujemy na gładka masę przy pomocy blendera. Tak zrobionym sosem zalewamy roladki. Otwarte naczynie wstawiamy do piekarnika (u mnie z termoobiegiem) ustawionego na 180* na około 30-40 min. Roladki są przepyszne zarówno z frytkami, ziemniakami, kaszą jak i z chlebem.


Proste i szybkie, a w dodatku nie potrzeba miliarda garnków! W dodatku można je dowolnie modyfikować - zastąpić szynkę boczkiem, sos pomidorowy sosem serowym, zamiast kurczaka użyć indyka lub schabu. Dzięki zapiekaniu w sosie kurczak nie wysycha, w dodatku szynka sprawia, że kurczak zaczyna smakować inaczej.

Przygotowanie sosu do roladek zamuje dokładnie tyle samo, ile zrobienie tego z torebki. Po co więc przepłacać :)

5 komentarzy:

  1. wyglądają przepysznie, na pewno kiedyś wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jutro będę miała chwilę dla siebie, bo chłopcy biorą sobie "urlop", więc chętnie się za ten przepis wezmę. Prezentuje się naprawdę smakowicie (:

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne, właśnie zrobiłam, polecam ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow. Ale cuda, nie dość że cholernie zdrowe to jeszcze przepyszne!

    OdpowiedzUsuń

Cieszy mnie każdy komentarz, który tu zostawisz. Możliwe, że wniesie on wiele do procesu mojej przemiany. Postaraj się jednak nie poniżać ani nie obrażać tutaj nikogo.
Aleksandra Chudnie